wtorek, 23 września 2014

Czekolada na gorąco z pieczonymi piankami

Ostatnio postanowiłam osłodzić sobie trochę życia i zrobiłam czekoladę na gorąco z lekko zarumienionymi piankami marshmallow. Pianki kupiłam w Kuchniach świata, bo zależało mi na piankach białych, bez barwników.

A oto składniki na te pyszności:

2 szklanki mleka
1/4 szklanki kakao (można zamiast kakao dodać czekoladę na gorąco w proszku)
2 łyżki syropu czekoladowego
2 łyżki cukru
szczypta soli
pokruszone krakersy graham (albo zwykłe krakersy lub herbatniki)
1/2 szklanki pianek marshmallow

Rozgrzać piekarnik.

Mleko podgrzać ok. 5 minut. Dodać kakao (czekoladę), syrop czekoladowy, cukier, sól i wymieszać trzepaczką do połączenia składników.

W międzyczasie kilka pianek przeciąć na pół i tą lepką stroną posmarować rant (obrzeże) kubka i po wysmarowaniu zanurzyć kubek w pokruszonych krakersach. Wlać do kubków przygotowaną czekoladę. Na wierzchu ciasno ułożyć pianki marshmallow.

Włożyć kubki do piekarnika i piec, aż pianki na kubkach lekko zbrązowieją.

Wyjąć ostrożnie z piekarnika, tak by się nie poparzyć! Polać sosem czekoladowym i podawać.



SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz